Onderhouden van uw meubels


De ramen open en de gordijnen in de wasmachine of naar de stomerij.. voorjaarskriebels en schoonmaakwoede. Het hoort een beetje bij elkaar. Maar hoe kunt u nu het beste uw meubels onderhouden? Postma Interieur geeft tips.

Meubelstof
Meubelstoffen worden vaak gekozen vanwege de behaaglijke uitstraling, het geeft comfort en warmte. Meubelstoffen hebben echter ook de eigenschap dat ze stof verbergen, zodat meubels er over het algemeen stofvrij uitzien. Onderhoud wordt dan gemakkelijk vergeten of uitgesteld. Belangrijk is het om een meubel regelmatig te stofzuigen, minimaal wekelijks. Gebruik hiervoor het speciale meubel mondstuk van de stofzuiger en strijk voorzichtig over de stof. Hiermee worden stof- en zanddeeltjes verwijderd die slijtage van de stof veroorzaken.

Het grootste probleem van meubelstoffen is huidvet. Vooral op armleuningen, hoofdsteunen en de zitting geeft dit grauwe en vettige plekken in de stof. Regelmatig de meubelstof afnemen met een klam vochtige doek zorgt dat het effect van deze vetten gereduceerd wordt. Pas ook op met spijkerkleding op meubelstoffen. De spijkerstof zorgt voor een extra schurende werking waardoor de stof versneld kan slijten. Daarnaast kan donkere spijkerkleding een blauwe waas achterlaten.

U kent het vast wel, op de zitting of armleuning komen kleine pluisjes op de stof die er niet zo maar af te wrijven zijn. Dit is pilling. Losse vezeltjes gaan door draaiende bewegingen op de stof vervilten of klitten. Het zijn slechts de overbodige, uitstekende vezeltjes die pillen en met een textieltondeuse is dit goed te verwijderen.

Voor het onderhoud van meubelstoffen en bij problemen met vlekken hebben wij een uitgebreid assortiment producten in onze showroom voorradig van de firma James en OranjeBV. Voor advies kunt u contact met ons opnemen maar ook de website van James: www.james.eu of van Oranje: www.oranjefurniturecare.com bezoeken.

Leer
Veel meubelen worden uitgevoerd in leder. Een duurzame bekleding mits het goed onderhouden wordt. Het dagelijkse onderhoud van leer bestaat uit het afstoffen en hierdoor kunnen eventueel ook kleine vlekjes weggewerkt worden. Bij de zachte leersoorten als Nubuck en Suède kunt u het beste het meubel voorzichtig stofzuigen. Daarnaast is het verstandig om het leer op regelmatige basis af te nemen met een vochtige, goed uitgeknepen zeem.

Minimaal twee tot maximaal vier keer per jaar moet leer extra onderhouden worden met een passend reinigings- en onderhoudsproduct. Hierbij is het van belang te weten welk type leer u in huis heeft. De meeste lederen meubels zijn bekleed met analine, semi-analine of gepigmenteerd leer. U kunt uiteraard altijd bij ons opvragen in welk type leer uw meubels uitgevoerd zijn. De juiste producten reinigen niet alleen het leer, maar voeden het ook of geven een beetje extra kleur mee zodat het gehele meubel er weer opgefrist uitziet.

Voor het onderhoud van leer hebben wij een uitgebreid assortiment producten van de firma Oranje voorradig. Voor advies kunt u contact met ons opnemen maar ook de website van Oranje bezoeken: www.oranjebv.nl

Algemeen onderhoud
– Plaats een meubel bij voorkeur niet in direct zonlicht, dit voorkomt verkleuring van zowel stof als leer
– Plaats een meubel niet tegen een radiator of open haard, leer kan extra uitdrogen
– Door de plooien in een zitting zachtjes weg te wrijven, slijt deze minder
– Reserveer een doek, zeem of spons alleen voor het reinigen van het meubel en gebruik deze nergens anders voor
– De ideale luchtvochtigheidsgraad voor leer ligt rond de 60%
– Probeer een reinigingsmiddel altijd eerst uit op een klein stukje van de bekleding dat niet in het zicht zit.
– Wrijf nooit hard op leer, dit kan plaatselijk gaan glimmen
– Wrijf ook nooit hard op stof, dit kan plaatselijk gaan pillen
– Wanneer een meubel is voorzien van losse kussens, klop deze dan regelmatig op. Zo blijft de vorm beter behouden
– Armbanden en horloges of andere scherpe materialen kunnen zowel stof als leer beschadigen
– Een portefeuille of sleutelbos in de achterzak verhoogd de slijtage aan de zitting