Expositie Gerriet Postma

Gerriet Postma werd op 30 oktober 1932 geboren te Twijzelerheide. Zijn jeugd werd gekenmerkt door onrust. Samen met zijn moeder zwierf hij veel, en toen zijn moeder trouwde voelde hij zich thuis niet op zijn plaats en trok veel naar buiten.

Tijdens zijn jeugd tekende hij en op 15 jarige leeftijd, ging hij in Leeuwarden een avondopleiding tekenen en schilderen volgen. In de Friese hoofdstad ontdekte hij de moderen kunst. Hij kwam in aanraking met schilders als Benner, Elzinga, Popma en de graficus Jan Strooisma en in het Princessehof zag hij werk van Cobra-schilders; gebeurtenissen die voor Gerriet Postma de doorslag gaven in zijn beslissing om te willen schilderen.

Gerriet Postma balanceert vaak op de rand van abstractie. Veel van zijn schilderijen bestaan louter uit verf en kleur. In andere doeken zijn herkenbare elementen verwerkt. Vaak zijn dit menselijke figuren, vogels of landschappen. Deze thema’s duiken met enige tussenpozen op in zijn werk. Hoewel ze vrijwel herkenbaar zijn, vormen ze de kern van het werk. Ze houden de voorstelling als het ware bijeen. De volledige abstracte doeken zijn chaotischer van aard. Soms vindt de blik van de beschouwer nog enig houvast door de compositie van vlakken.

U kunt de expositie van Gerriet Postma bekijken in onze showroom vanaf 31 maart.